Čo je to homeopatia

25.01.2014 15:49

Homeopatia je holistická forma liečenia. Slovíčko „holos“ pochádza zo starej gréčtiny a označuje pojem celok. Znamená to, že pomocou homeopatie sa človek lieči komplexne, ako jeden celok. Je treba si uvedomiť, že homeopatia nelieči naše choroby, ale nás samých.

Celá filozofia homeopatie je postavená na veľmi jednoduchom princípe  „podobné sa lieči podobným“. Ak určitá látka u zdravého človeka vyvolá určité symptómy, u chorého človeka sa po podaní danej látky tieto symptómy vyliečia. Preto na predpísanie homeopatického prípravku nestačí názov problému, ako napr. chrípka, nádcha, kašel a pod., ale je potrebný čo najpresnejší popis jednotlivých symptómov, ktoré tento problém sprevádzajú. A to nielen fyzické príznaky, ale často je potrebný aj stav mysle počas choroby.

Napríklad pri výbere homeopatika pri prechladnutí je dôležité vedieť, či sa postihnutý potí, či je smädný, či a ako ho niečo bolí, či kašle a podobne. K tomu ďalej potrebujeme vedieť, či je smädný na teplé alebo studené nápoje, či je pokojný alebo úskostlivý, či má chuť ležať alebo sa musí hýbať. Veľmi pomáha, ak vieme kedy a čím sa jeho stav zlepšuje alebo zhoršuje (je to horšie ráno, resp. večer; je mu lepšie keď sa vyvetrá alebo neznesie chladný vzduch; potrebuje, aby mu niekto robil spoločnosť...) A takmer najdôležitejší je mentálny stav človeka počas choroby, napr. či sa sťažuje, plače alebo tupo hľadí.

Výbornou pomôckou je, ak vieme zistiť okolnosti, ktoré ochorenie spôsobili. Napr. po zľaknutí, po citovom sklamaní, či to bolo prechladnutie zo suchého vzduchu alebo po pobyte vo vlhku...

Ak si toto uvedomíme, potom nás neprekvapí, že homeopatia používa ten istý homeopatický liek raz na problémy s kĺbami a inokedy na kašeľ.  Dôležité je len to, že popis príznakov korešponduje s popisom homeopatika pri konkrétnom probléme.