Homeopatické lieky - užívanie

25.01.2014 16:06

V tomto článku sa dočítate dôležité informácie o tom, koľko je to jedna dávka homeopatika, ako často a v akej forme treba tieto lieky užívať, ako ich užívať správne a prečo.

Liekové formy

Homeopatické lieky sa dajú kúpiť v rôznych formách. Môžu to byť tablety, globulky, granulky alebo kvapky. Ak máte pri niektorom lieku na výber viac možností v akej forme si ho kúpiť, prakticky je úplne jedno, pre ktorú sa rozhodnete. Vo forme tabliet sa predávajú obvykle polykomponenty, monokomponenty sú u nás na trhu obvykle dostať ako globulky. Väčšina ľudí im dáva prednosť, pretože sú sladké a majú ich radi aj deti. Tie môžu odmietať kvapky, pretože ako konzervant obsahujú alkohol.

Dávka lieku

Za jednu dávku považujeme jednu tabletu, 2 globulky alebo niekoľko granuliek. Homeopatický liek (napr. dve globulky) môžeme rozpustiť aj v pohári čistej vody a dobre premiešať. V tom prípade budeme za jednu dávku považovať jednu čajovú lyžičku roztoku. Takéto podávanie využívame najmä pri akútnych ochoreniach, keď sa vyžaduje časté podávanie homeopatika.

Dávkovanie

Homeopatický liek sa dávkuje podľa "prudkosti" choroby. To znamená, že pri chronickom ochorení sa liek môže podávať napríklad raz za mesiac (dávkovanie určuje homeopat - záleží na potencii a spôsobe podávania a ďalších okolnostiach). Pri akútnych problémoch, ako napríklad pri horúčke podávame počas prvej hodiny každých 15 minút lyžičku vo vode rozpusteného lieku, v ďalších hodinách intervaly postupne predlžujeme. Podáme maximálne 10 dávok. Najčastejšie sa ale ďalšia dávka podáva až po odoznení účinku predchádzajúcej dávky lieku.

V každom prípade, ak sa stav liečeného pri akútnom ochorení do niekoľkých hodín nijako nezmení, je pravdepodobné, že homeopatický liek nebol správne vybratý. Na druhú stranu, ak sa symptómy výrazne zmenia, ale pacient bude stále chorý, tak bude potrebné nájsť mu nový liek.

Užívanie

Najjednoduchší a najrozšírenejší spôsob je dať si liek do úst pod jazyk a nechať si ho tu rozpustiť. Aby sa liek správne vstrebal, niekoľko minút pred a po podaní homeopatického lieku nejedzte, nepite, nečistite si zuby, nefajčite a nežujte žuvačky.

Potencia homeopatického lieku

Vždy za názvom lieku je napísaná aj jeho potencia. Na Slovensku sú bežne dostupné potencie 5CH, 9CH, 15CH a 30CH. Ak práve nemáte k dispozícii potenciu, ktorá je doporučená v našom online poradcovi, môžete pokojne použiť niektorú nižšiu.