Akútna vs. konštitučná homeopatia

25.01.2014 15:53

 

Pre porozumenie jednak významu tejto stránky a jednak významu homeopatov som sa rozhodla napísať tento článok. Homeopatiu môžeme rozdeliť na dva prístupy, dve cesty liečby podľa toho či sa jedná o akútne alebo chronické zdravotné ťažkosti.

Akútna homeopatia sa dá veľmi efektívne využiť na riešenie rôznych problémov. Môže sa jednať napríklad o nejaký úraz, šok, chrípku, nádchu, horúčku... určite si viete predstaviť mnoho ďalších. V tomto prípade, ak chceme dať šancu homeopatii, aby nám pomohla, hľadáme symptomatický liek. To znamená, že podľa jednoduchých príznakov nášho stavu vyberieme správny liek. Presne pre tieto prípady sme na stránke zriadili samoliečbu, kde sa aj ako laik môžete niekoľkými kliknutiami dostať k správnemu lieku a jeho dávkovaniu. V samoliečbe je vždy nejaké kritérium a k nemu na výber niekoľko možností, z ktorých vyberáte tú, ktorá Váš stav najviac vystihuje.
Nemusíte byť teda žiaden veľký homeopat-odborník a môžete si jednoducho pomôcť aj v prípadoch, kedy k lekárovi nejdete, pretože „veď také hrozné to zase nie je“. Alebo môžete začať daný problém riešiť už od začiatku ako sa objaví, aj keď k doktorovi skôr či neskôr pôjdete.
Dôležitá vec je mať homeopatiká doma k dispozícií a môcť ich okamžite použiť. Prehľadný zoznam tých najzákladnejších aj s ich stručným popisom kedy ich použiť nájdete v lekárničke.

Konštitučná homeopatia je naopak vec pomerne zložitá. Vychádza z myšlienky, že každý človek v danom okamžiku potrebuje jeden určitý konštitučný liek. Keď si ho vezmeme, naše telo aj myseľ sa vracia do našej prirodzenej rovnováhy. Postupne by mali miznúť chronické problémy, ktoré nás trápia. Je treba si teda uvedomiť, že keď idete k homeopatovi, ten nebude hľadať liek na Váš kašel. Bude sa snažiť nájsť Váš konštitučný liek. Ak sa mu to podarí, tak sa zbavíte nielen kašľa, ale aj iných komplikácií, ktoré spolu na prvý pohľad nemajú nič spoločné, napríklad pocitu ťažkých nôh vždy popoludní alebo pichania v ľavom uchu.

Homeopat má k dispozícii okolo 3000 homeopatických liekov, ale ľudí je podstatne viac. Niekedy preto nie je možné nájsť úplnú zhodu, ale pomocou niekoľkých homeopatík, ktoré homeopat veľmi precízne vyberá a ktoré nasledujú postupne za sebou (v jednom čase jeden liek – toto pravidlo porušujeme len pri životohrozujúcich ochoreniach) je možné priviesť človeka k zdraviu.

Vzájomná otvorenosť, dôvera a spolupráca sú mimoriadne dôležité. Častokrát očakávame  okamžitý výsledok, ale ak sa nerovnováha rozvíjala 5, 10 rokv alebo nebodaj celý život, je potrebný určitý čas, kým problémy odoznejú. Niekedy možno trvá trochu dlhšie, kým sa dopátrame k podstate problému, ale výsledok (psychická aj fyzická rovnováha) stojí za to.